Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен вече работи втора система за роботизирана хирургия

Снимка: www.umbalpleven.com

Първите две онкологични операции с роботизираната система "Да Винчи" бяха извършени в Университетската болница в Плевен. Според създателя на центъра професор Григор Горчев, България все още не се е отворила за новите технологии в медицината.  В Плевен вече работи втора система за роботизирана хирургия и към онкогинекологичните операции се добавиха урологичните и коремните.  Професор Славчо Томов, ректор на Медицинския университет и част от екипа, който работи със системата се изказа положително за новата система:

Поставяме началото на една съвсем нова революционна епоха въобще в българската хирургия с този нов вид оперативен подход, който ще даде шанс на много български пациенти със злокачествени тумори - на дебелото черво, а и други злокачествени коремни тумори да бъдат оперирани с роботизираната система, с всичките нейни предимства.

Професор Ташко Делийски, ръководител на екипа на първите две коремни операции допълни:

Постигаме тази сигурност, която я постигаме с отворената хирургия, само че този път с много по-голяма прецизност. Това е голямото предимство.

Специалистите изчисляват, че и финансово роботизираната система не прави хирургията по-скъпа, защото чрез нея се постига по-кратък болничен престой и временна нетрудоспособност на пациента, както и бързото му възстановяване и връщане на работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44