Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бачковският манастир спазва стародавната традиция за литийно шествие до местността Клувията

Снимка: Илиана Райчева

Днес е вторият ден на Великден. Той бележи и началото на Светлата седмица, наричана така, заради просветлението, което получават всички след Възкресение Христово. 

В Бачковския манастир ще бъде спазена стародавната традиция за литийно шествие до местността Клувията над Светата обител с чудотворната икона на Света Богородица. Това е най-старото литийно шествие, което се прави у нас от 350 години. Иконата на  Божията майка ще бъде изнесена на ръце от църквата на Светата обител, за да бъде пренесена от духовници и миряни до мястото, високо в планината, където се вярва, че е била скрита по време на турските нашествия.  Игуменът на Бачковския манастир Архимадрид Симон разказа:

"Легендата говори, че през 17-ти век е била открита от едно овчарче и е била върната в Светата обител. 22 години се намирам в Светата обител, въпреки че от само два месеца съм игумен на този манастир и събираме сведения за хора, които чудотворно са излекувани от Света Богородица и поради тази причина ще издадем в скоро време една книжка с чудесата на нашата Света Богородица. Във втория ден на Великден хората идват и всеки се опитва да се допре до Божия образ, да я поносят малко, за да може да получи, дали той или неговото семейство, или за това, за което проси, изцеление и помощ.

Архимандрид Симон потвърди, че тази година начело на шествието ще бъде оригиналът на чудотворната икона, която се реставрираше около три години. Дали възстановяването й ще продължи, ще бъде решено от Светия синод след Гергьовден, когато ще бъдат ясни резултатите от специален лабораторен анализ. Днешното литийно шествие се очаква да пристигне по обед в местността Клубията, където в скалния параклис "Свети Архангели" ще бъде отслужена Света литургия. В късния следобед иконата на Света Богородица ще бъде върната в Бачковския манастир




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44