Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама започва обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама започва едноседмична обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион. Той ще посети Япония, Корея, Малайзия и Филипините. Основен акцент ще бъде сътрудничеството в областта на сигурността и икономиката. 

Обиколката беше първоначално планирана за миналата есен, когато включваше Малайзия и Филипините, но кризата по спирането на работата на правителството накара президента да я отложи за по-късен етап. Сега той ще посети освен тези две страни също Япония и Корея, като в Япония ще отиде за трети път, но за първи в ролята си на президент.

По време на брифинг във Вашингтон съветникът по националната сигурност Сюзан Райс подчерта, че според нея и според други високопоставени лица основните приоритети на Америка са свързани именно с Азия.

"Вашингтон пост" коментира, че обиколката е временна стъпка от по-мащабен проект на администрацията да се ребалансират взаимоотношенията с икономически и социално най-динамичния регион в света във време, в което Китай продължава да увеличава своето влияние там. По време на визитата Барак Обама ще се опита и да спомогне за развитието по въпроса на търговско споразумение между дванайсет страни, които колективно съставляват около 40 процента от световния брутен вътрешен продукт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44