Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Женевските споразумения се отнасят за всички градове в Украйна

Европейската комисия не се ангажира с оценка дали Украйна и Русия спазват споразуменията от Женева. В отговор на въпрос дали Майданът в Киев също трябва да бъде освободен от демонстранти говорител на комисията припомни, че споразуменията се отнасят за всички градове в Украйна.

Вместо с оценка дали Женевските споразумения вече са нарушени и от кого, говорителят на върховният представител за външната политика Катрин Аштън – Майкъл Ман, излезе с призив:

Ние призоваваме всички страни да спазват условията от подписаните миналата седмица в Женева споразумения. Подкрепяме Украйна в стремежа й да приложи тези споразумения и припомняме колко е важно всички да покажат добра воля, заяви говорителят.

По повод определения от Москва като нарушение отказ на властите в Киев да опразнят Майдана, Майкъл Ман отговори на въпрос дали комисията споделя тяхната гледна точка, че договореностите от Женева не се отнасят до него:

Нашата позиция е тази, която е записана черно на бяло в документа – като например, че всички незаконно завладени сгради трябва да бъдат върнати на техните собственици, и че всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украинските градове трябва да бъдат освободени.

Днес стана ясно и че Европейската служба за външни действия все още не е готова с възложения й списък на руски представители, които при нужда също да станат обект на индивидуални санкции. Санкциите ще зависят от развитието на събитията в Украйна, работата по списъка продължава, съобщи говорителят на Катрин Аштън.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44