Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на Радой Ралин в Сливен

Паметна плоча с шаржов портрет на Радой Ралин беше открита в Сливен. Тя е дело на скулптора Николай Султанов. Поводът за поставянето й е рожденият ден на сатирика 22 април и 10-годишнината от неговата смърт.

Идеята за изработването и поставянето на паметна плоча на Радой Ралин във фоайето на старата Сливенска мъжка гимназия е на читалище "Константин Константинов 2013" и неговия Клуб на зевзека и хумориста. Спонсор на паметния знак е родственицата на сатирика Кети Гиндева-Мартова.

Защо е изработил не барелеф, а шаржов портрет обясни авторът Николай Султанов:

Ами той просто си го искаше. Всички в България  възприемат Радой Ралин като светло петно в една тъмносива действителност.

Внукът на Радой Ралин - Димитър Стоянов се обърна към учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и ресторантьорство, която сега се помещава в старата сграда на Сливенската мъжка гимназия с думите.

По-възрастните знаят кой е Радой Ралин, а е важно младите да разберат символиката на това име и  това, че по време на едни много по-мрачни от сегашните времена той беше будната съвест на нацията.

Журналистът Кин Стоянов разказа спомени за своя баща и отправи към сливенци актуално послание:

Радой беше европеец. Той не можа да дочака влизането на България в ЕС, но беше човек, който е обхванат от европейските ценности, тъй като предстои изключително важен за България избор. Хората трябва да гласуват на тези избори за когото си изберат, защото това е вот за европейските ценности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44