Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от земеделците в Ловешко са подали заявления за подпомагане

Снимка: Радио Видин

Само 1/3 от регистрираните 1500 земеделски производители в Ловешко са подали заявления за подпомагане със средства от европейските фондове. В региона до момента са засети едва малко над 1/4 от миналогодишните площи с царевица и 60% от площите със слънчоглед.

Срокът за подаване на заявления изтича на 15-и май, съобщи директорът на областната служба "Земеделие" Тони Паричев. Според него на 40 хиляди декара земеделски площи е направена предсеитбена подготовка за царевица, като до този момент са засети близо 36 хиляди декара, при 130 хиляди през миналата година. Засети са и 82 хиляди декара със слънчоглед, при 130 хиляди през 2013-а година. Част от площите са наторени и третирани с хербициди.

След направеното 10-процентово обследване на площите засети с пшеница и ечемик е установено, че те са добро състояние, съобщи още Паричев и допълни: 

98% от наблюдаваните площи са подхранени с азотен тор и 95% са третирани с хербициди. Нямаме подадени заявления за пропаднали площи и поражения от болести и неприятели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44