Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отбелязва Деня на независимостта и Деня на детето

23-ти април е официален празник в Турция. На тази дата през 1923-та г. Мустафа Кемал Ататюрк открива Великото национално събрание и обявява Турция за независима светска република.

Днес в Турция се празнува и Денят на детето.

Групи деца от различни страни, включително и от България пристигнаха в Турция специално за да участват в празничните изяви.Турските политици символично ще отстъпят постовете си на деца.

В граничния град Одрин стотици деца участват в Балкански детски празник.Той се организира за 5-а поредна година. Целта е дружбата и връзките между малките участници да съдействат за укрепване и задълбочаване на културните връзки между балканските страни в рамките на инициативата на ЮНЕСКО за дружба и сближаване между народите чрез различните им култури.

Курортният град Анталия е домакин на 15-ия международен детски фестивал, в който участват и изпълнители от България. Малките участници от над 10 страни показват фолклорното богатство на своите народи.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44