Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти искат достъп до по-качествено лечение

Подобряване на достъпа до качествено лечение поискаха от Асоциацията на болните от ревматоиден артрит у нас. Повече от 100 хиляди души, от които 3 процента деца, са засегнати от ревматични и гастроентерологични заболявания. Пациенти настояват да се оптимизира безплатният достъп до най-новите терапии, които помагат на болните да живеят пълноценно.

Роза Чеглайска, председател на асоциацията, обясни:

Тромава е системата за отпускане на биологичните лекарства в Европа. Тези лекарства се отпускат директно от специалистите ревматолози. За да се стигне до това лечение, минаваш през лекар - специалист, през редица изследвания. Много голяма част от тях са за сметка на пациента, те не са никак евтини. Минаваш през експертна лекарска комисия, има три в цялата страна. Те са много натоварени, бавят протоколите, оттам се бави и лечението, особено, когато е във втория етап, вече с втори, трети протокол,  когато го забавят се прекъсва лечението, което е най-лошото. Младите хора стават нетрудоспособни, което е много жестоко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44