Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създава се ново общество - на четящите хора в България

Създава се едно ново общество на четящите хора в България - потвърдиха го няколкото инициативи, свързани със Световния ден на книгата - 23-ти април. Когато хората започнат да се събират пред книжарниците, за да четат заедно, това значи много за духовната атмосфера в страната, каза писателят Алек Попов, който получи наградата на читателите за своя роман "Сестри Палавееви в бурята на историята“.

Шествие в подкрепа на четенето тръгна от мобилната книжарница "Хеликон", която се представи за първи път в столицата. Участниците получиха книга и фланелка с логото на фестивала "Четящият човек" с надпис "Аз чета всеки ден. А ти?".

Има едно ново четящо поколение. Ако беше загубено едно-две поколения в началото на 90-те години, но сега мисля, че растат едни много интелигентни деца, които четат. Разбира се четат български автори и това е едно от най-хубавите неща, които се случиха през последните години.

Юри Лазаров от журито на конкурса определи четящия човек в Българи така:

Четящият човек е младият човек, четящият човек е интелигентният човек, лекарят, инженерът. Просто има много четящи хора в България, колкото и това да се струва странно за мнозина. Създава се едно общество на четящите хора, тайно и полека. В родното село на баща ми има читалище. Там има библиотека. Възрастните хора в това село се избиват да ги четат.

За първи път София се превърна и в столица на свободните книги чрез предизвикателството - пусни книга на свобода. В обществените пространства на града бяха освободени, тоест оставени, близо хиляда книги с идеята те и четенето да станат активна част от ежедневието на града и хората в него. 

23-ти април е избран от ЮНЕСКО неслучайно за Световен ден на книгата. Много велики писатели са родени или са починали на тази дата. Сред тях са Владимир Набоков и Мигел де Сервантес. Това е и Денят на Шекспир. Смята се, че той е роден около тази дата и е починал на нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44