Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас"

| обновено на 23.04.14 в 20:10
Снимка: БГНЕС

Милиард и половина долара ще бъдат инвестирани в първия етап от изграждането на комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас". Това съобщиха от правителствената информационна служба след днешната среща на премиера Пламен Орешарски с президента на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов. Орешарски определя комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас" като добра инвестиция. Предвижда се строителството да приключи в срок от 3 години. В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 хиляди души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 хиляди. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми - подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта - изграждане на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол, може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

Изграждането на новия завод на "Лукойл" в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с ръководството на компанията "Лукойл", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът е подчертал, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44