Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в община Ружинци

Председателят на НС Михаил Миков ще посети засегнатите от бедствието райони

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци заради поройните валежи, които причиниха наводнения и щети. Бедственото положение важи за всички населени места в общината и е със срок 30 дни. 

Приливна вълна в коритото на река Гаговица наводни тази нощ къщи и мазета във видинското село Гюргич. Разрушени са мостове и водопроводни съоръжения. Евакуирани са хора. Проблеми има и в село Плешивец. Тази нощ над село Плешивец, община Ружинци, са паднали близо 80 литра на квадратен метър дъжд. Огромното количество вода създава бедствена обстановка в селото. 

Прииждат двете реки, съединяват се на едно, има съборена къща, кошара, отнесени три коли, две ремаркета за коли. Два моста са счупени, както и стълбове. Имаме евакуация на хора. Наводнени са мазета и гаражи, съобщи кметският наместник Ненчо Лозанов.

Екипи на Гражданска защита са помагали тази нощ за справяне с бедствието. Водата в реките вече значително е спаднала, но в селото се притесняват, че днес отново ще вали, а това би създало и нови проблеми.

Падналият през нощта дъжд създаде кризисна обстановка в село Гюргич, каза кметът Иван Петков:

Имаше много голяма приливна вълна, тук, в коритото на реката, и в следствие на това се получиха аварии - мостове има отнесени, имаме водопровод скъсан и множество аварии получени, но за щастие няма пострадали хора и животни. От пожарната бяха дошли тук с цел да евакуираме населението, което живее долу, ниско до реката. Изкарахме ги на високата част горе с общинския бус. Други поразии нямаме, както и къщи  разрушени нямаме.

Жителите на всички къщи по поречието на река Гаговица, където преминава през село Гюргич, са евакуирани тази нощ, след като нивото й рязко се покачи заради проливния дъжд. Всички те, около 70 души, вече са си по домовете, но очакват със страх нощта и евентуалните нови валежи.

Язовир Гюргич прелива, каза за БНР заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров, който в момента обхожда пострадалите селища.

Проблемът е, че пътят към язовира е разрушен от приливната вълна и достъпът до него е почти невъзможен. Мобилизирани са екипи на "Гражданска защита", "Пътното управление", полицията, доброволци, за да се осигури достъп до съоръжението, преливникът на което е затлачен с дънери и крие реална опасност от още по-голяма трагедия
.

Водата, изпусната от язовира в село Гюргич, е поета от язовира край село Смирненски, съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Арендаторите на водоема са били предупредени още в началото на интензивните валежи и са предприели необходимите мерки за контрол на водния поток. Ударната вълна е поета от свободния обем на язовир "Смирненски" и няма опасност за населението, жилищните сгради и стопанските постройки в района.

Чуйте от звуковия файл какво разказа в предаването "Нещо повече" кметът на община Ружинци Венцислав Ванков







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44