Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент (ЕП).

Кампанията да се проведе балансирано и да се отразят различните кандидати с различни гледни точки, независимо от това, че някои медии декларираха собствени политически пристрастия. Това е въпрос на репутация. Ще кажем ясно как са се държали медиите, медия по медия. Има направена методика, така да се каже, почти математически, в числа ще могат да се изведат вътрешни взаимоотношения между политици и медии. Споразумението не е никак протоколно, то работи. Вътре в него са описани кои медии ще бъдат наблюдавани и как ще бъдат наблюдавани, с каква цел и ние ще изпълним тази задача, обясни целта на споразумението председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов:

Справедливо и равнопоставено трябва да е отразяването на всички кандидати според говорителя на ЦИК Камелия Нейкова:

Всички изисквания на изборния текст са разписани в самият кодекс. Има някои нови текстове спрямо предния Изборен кодекс - именно отразяването на проявите на кандидатите да е справедливо според тяхната значимост, равнопоставеност. Вече няма разделяне на парламентарно представени и извънпарламентарни партии и коалиции. Независимите кандидати също на общо основание могат да участват. Нарушения може да има всякакви, важното е да не се допускат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44