Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преразглеждане на проекта за изграждане на 15 км тунел на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле искат браншови организации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът за изграждането на 15 км тунел на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле да бъде преразгледан и да се търсят алтернативи на това трасе. Това предлагат представители на браншови пътни организации, "Пътна безопасност", строителството и Строителния университет.

Според представителите на бранша проектът за тунела е изключително скъп - 1,1 млрд. лева, с тенденция да достигне 1,5 милиарда лева. Строителството ще продължи близо десет години. Поддръжката му ще струва годишно на бюджета около 50 милиона лева и не е оправдан от гледна точка на очаквания трафик. Освен това тунелът ще се строи в силно сеизмична зона и ще е потенциална цел за терористи.

Иван Бойков, изпълнителен директор на Строителната камара:

Искаме да се преразгледа въпросът и да се търсят възможни алтернативи за това трасе, разбира се, при спазване на всичките изисквания за ефективност. Няма такава българска фирма, която да може да изгради тунела и да го проектира самостоятелно, тъй като тунелно съоръжение от 15 километра, мисля, че в Европа се прави от две-три фирми.

Алтернативата предвижда модернизация на съществуващото трасе за проектна скорост от 90 километра в час и разширяване на съществуващия път до четирилентов габарит. Представители на екоорганизациите попитаха дали браншът ще поеме отговорността за евентуална европейска наказателна процедура.

Защо сега, когато всичко е решено, когато Европейският съюз каза на Агенция "Пътища" да избере алтернатива, която да решава транспортния и екологичния проблем, Агенция "Пътища" избра тунела. Сега гилдията се вдига, защото българските пътищарски батковци и братковци няма да хапнат нищо от този тунел, каза Петко Ковачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44