Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е обезпокоена от промените в българския закон за енергетиката

| обновено на 25.04.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС
Европейската комисия е обезпокоена от промените в българския закон за енергетиката, защото с въвеждането на термини като "морски газопровод" се  търси изключване на част от "Южен поток" от европейските норми. Това заяви за БНР Сабине Бергер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Тя подчерта, че европейското законодателство се отнася и за териториалните води на България.

Ето как отговори Сабине Бергер на твърденията за двоен европейски стандарт към "Северен поток" и "Южен поток":

Първото и най-важното тук е, че германското законодателство, привеждащо в действие Третия енергиен пакет, не въвежда понятия като "морски газопровод" и не търси автоматично изключване на такива "морски газопроводи" от обхвата на европейското енергийно законодателство – какъвто е случаят с промените в българския закон за енергетиката. Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия  цялостно решение за функционирането на "Южен поток", по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи Комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми. 

Ние очакваме България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството, трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания, а преди газопровода да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар. Газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане – вече споменах обществените поръчки. Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му, коментира още Бергер.

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Очаква се двамата да имат следващи разговори преди второто четене на закона в българския парламент.

Цялото интервю на Диана Чепишева със Сабине Бергер, излъчено в предаването "От петък до петък", можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44