Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В казанлъшко село протестират срещу настаняване на сирийски бежанци

Снимка: Дора Атанасова

Жителите на казанлъшкото село Розово протестират срещу временното настаняване в селото на 17 сирийски бежанци. Кметът Теодора Георгиева твърди, че трите млади семейства с шест деца са легално пребиваващи, но подкрепя съселяните си в искането им сирийците да напуснат Розово.

Според Георгиева тук всички са единни, заедно, познават се и различните ги плашат. Тя не отрича, че на сирийските бежанци трябва да се помогне, но твърди, че ще заеме страната на хората, които са я избрали.

Полицейска проверка на сирийските граждани, получили статут на бежанци, не е констатирала нарушения на законодателството ни. Трите семейства, общо 17 души, от които шест непълнолетни деца, са настанени в триетажна къща на казанлъчанин, който иска по 400 лева наем месечно от всяко семейство. 

До края на деня сирийските бежанци трябва да се регистрират в служба ГРАО в Казанлък.

Днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова е поискала среща в Областната дирекция на МВР с представител на имиграционните служби, но отказа да коментира дали е търсила съдействие за овладяване на напрежението.

Областният управител Живка Аладжова не беше информирана от никого за конфликта в Розово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44