Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни спорове може да забавят спогодбата за превози с Турция

Снимка: БГНЕС

Има сериозни спорове с турската страна при подготовката на новата Спогодба за товарни и пътнически превози между България и Турция. Това може да забави подписването й, съобщи за „Хоризонт“ министърът на транспорта Данаил Папазов.

В преговорите се намесват интереси на турския бизнес и борба за пазари, а целта е да се подпише дългосрочна спогодба, каза министър Папазов и уточни:
Ние държим на нашите превозвачи, но трябва да  разберете, че и те държат на техните превозвачи. Ние искаме да създадем рамка, която да не пречи на бизнеса и от двете страни. Тук най-важното е от турска страна да се направи пакет от документи, с който българските превозвачи да отиват в митницата и да ги предоставят тези документи, а не всеки път това да се променя. Нашите експерти правят сега задължителните документи - пакета документи за България, същото се прави и от турска страна.
По основните пунктове за либерализиране на превозите между двете страни вече има съгласуваност, но проблемни остават засега разрешителните за трети страни, за които България категорично настоява:
Почти всички други проблеми, които стояха като фактури, като различен начин на третиране на търговски документи в момента са уговорени. Проблемът е с разрешителните. Вторият проблем от турска страна е с транзитните такси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44