Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат матура по български език за българчетата в ЕС

Виена, "Дом Витгенщайн"
Снимка: БГНЕС

Учениците от българските училища в чужбина да могат да държат матура по родния си език в страните от Европейския съюз. За това настояват представители на български училища зад граница, които се събраха на годишна среща във Виена. Представители на 35 български държавни неделни училища в Европа и Америка се събраха в Културния институт "Дом Витгенщайн" в австрийската столица. 

Във форума участва и просветният министър Анелия Клисарова. По думите й, завършващите в чужбина български ученици сега могат да се явяват на матура по роден език само в България. Дистанционно това не може да стане. В момента няма и единни стандарти за владеене на български език. Това прави трудна адаптацията на учениците, които с родителите си се връщат у нас след прекаран период в чужбина. За този проблем алармира Ирина Владикова, ръководител на българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена и заместник-председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Единни стандарти за българския език трябва да има и според просветния министър Анелия Клисарова. Другите поставени проблеми са необходимостта от синхронизиране на учебниците и учебните помагала, въвеждане на електронно обучение по български език, история и география.

В момента в чужбина има 179 български училища, в които се обучават близо 15 хиляди ученици. Образователното министерство ги финансира с повече от 5,5 милиона лева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44