Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БАН се състоя среща "Завръщане към корените" на потомци на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия

Панихида в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия беше отслужена в храм-паметника "Свети Александър Невски". В големия салон на БАН за пета поредна година се състоя и среща "Завръщане към корените". Рано сутринта вицепрезидентът Маргарита Попова и потомци на тракийските българи положиха цветя на Паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина и на паметната плоча на Любомир Милетич. След това те запалиха свещ в памет на своите предци и жертви на  четирите бежански вълни от началото на 20 век в храм-паметника "Свети Александър Невски", където бе отслужена панихида.

В големия салон на БАН се състоя среща под надслов "Завръщане към корените" и концерт. Божана Богданова, потомка на бежанци от село Търново заяви:

Вече пета година ние провеждаме тази среща "Завръщане към корените" в памет на нашите деди и, разбира се, да хвърлиме един брод от по-възрастните към децата, за да помнят, за да знаят корените си и да се завръщат.

Вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна към присъстващите:

Няма как в този ден най-напред да не спомним историческата истина. Ние я знаем, както казвате, вие, тракийци, и аз, заедно с вас: Нашето го помним, не го забравяме, отмъщение не искаме. Искаме да бъдем добри граждани и да живеем в мир и добруване за всички, но живот в името на истината, и допълнен, на всяка цена, с историческата справедливост“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44