Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската адвокатура отбеляза с национална конференция 135-ата годишнина на Търновската конституция

Снимка: Катя Чорова

Българската адвокатура отбеляза с национална конференция 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Форумът се проведе във Велико  Търново в искорическата сграда,в която през 1879-та година Учредителното събрание е изработило основния закон на освободена България. Репортаж на кореспондентката ни Катя Чорова:

Пред участниците в конференцията бе представена историческа възстановка на събитията от 1879 година, когато княз Дондуков- Корсаков открива Учредителното събрание и започват дебатите за Първата българска конституция.

Приветствам ви с отварянето на първото в освободената наша страна Народно събрание. Считаме, че е потребно да имаме една конституция, която да гарантира правата на народа, тази свобода, към която се стремят най-просветените народи.

 

Днес даряваме юридическа литература на Градската библиотека и на Великотърновския университет и по 2 000 лева на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" и на музея „Възраждане и учредително събрание“, обяви на конференцията председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Считаме, че трябва да се развива този музей, който има една фантастична експозиция, в който всеки един българин, който влезе в него не може да не премине в онези времена, в които са се ковали основите на българската държавност.

Сред 230-те депутати в Учредителното събрание, 17 са били адвокатите, наричани тогава прошенописци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44