Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонците гласуват на втори тур на президентски и предсрочни парламентарни избори

Македонците гласуват на втори тур на президентски и на предсрочни парламентарни избори. Право на глас имат близо 1,8 милиона души, а избирателните секции ще бъдат отворени до 20 часа българско време.

В надпреварата за президентския пост влизат кандидата на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов и опозиционния социалдемократ  Стево Пендаровски. Разликата между тях на първия тур преди две седмици бе само 120 хиляди гласа, което дава основание за оптимизъм на Пендаровски. Повечето от близките до управляващите в Скопие наблюдатели обаче смятат че, Георге Иванов ще е новият – стар президент на Македония. Най-влиятелната албанска партия в Македония на Али Ахмети призова да се бойкотира президентският вот.

Истинската битка ще бъде по отношение на парламентарните избори, където управляващите ще се опитат да получат 62-ма или 63-ма депутати от 123-местния парламент и да не зависят от албанските гласове в действията си. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44