Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров и Кери: Трябват бързи действия за намаляване на напрежението в Украйна

Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са обсъдили в телефонен разговор обстановката в Украйна. И двамата са изразили мнение, че са необходими бързи действия за намаляване на напрежението.

В разговора, състоял се по инициатива на американската страна, Сергей Лавров е изтъкнал необходимостта от спешни мерки и преди всичко да бъде спряна военната операция срещу протестиращите в Югоизточна Украйна и да се сложи край на агресивните действия на крайните националисти от "Десен сектор". Руският първи дипломат е призовал САЩ да съдействат за освобождаването на арестуваните лидери на протестното движение и  насочил вниманието на американския си колега към инициативата на различни партии и движения от Югоизточна Украйна за началото на общонационален диалог и конституционна реформа. 
От своя страна Джон Кери е обещал, че Вашингтон ще се опита да използва своите възможности, за да подтикне властите в Киев към конкретни стъпки за намаляване на напрежението  и е изразил надежда, че югоизточните райони ще отговорят с взаимност на тези действия. 
Двамата дипломати са обсъдили и предприетите усилия за освобождаване на военните наблюдатели, които бяха задържани от отрядите за самоотбрана в Източна Украйна и обвинени в шпионаж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44