Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуванията на българите в чужбина се увеличават

Снимка: БГНЕС

Пътуванията на българите в чужбина през март са 1,5 на сто над регистрираните през март миналата година, а посещенията на чужденци у нас са с 2,4 на сто повече, съобщи  Националният статистически институт.

313 400 българи са пътували през март зад граница. Най-голям е броят на тези с цел гостуване, обучение или посещение на културни и спортни прояви - 44,5 на сто, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия и със служебна цел. Увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия с 86,5 на сто в сравнение с март миналата година. През март 361 100 чужденци са били в България, като посещенията с цел почивка и екскурзия се увеличават с 4,4 на сто, докато пътуванията със служебна цел намаляват с 1,9 на сто.

От общия брой чужденци, посетили страната ни, делът на гражданите от ЕС е 46,6 на сто, като в сравнение с март миналата година броят им се е увеличил с 3,5 %. Посещенията на граждани от групата "други европейски страни" са се увеличили с 1,7 на сто, като увеличението е най-голямо за гражданите на Македония и Сърбия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44