Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опустошителите бури в САЩ взеха жертви

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-малко девет са жертвите на торнадо, което  връхлетя американските щати Мисисипи и Алабама. През нощта срещу вторник стихията изкорени дървета, прекъсна далекопроводи, събори покриви и преобърна автомобили в град Мисисипи.  Съществуват опасения, че броят на жертвите ще нараства.

Само ден след като 17 души загинаха по време на торнадо в Арканзас, Америка преживя нова поредица от смерчове, като най-силният беше в щата Алабама. За момента там са потвърдени шест смъртни случая. Съобщава се и за една жертва в Мисисипи. Телевизия Ей Би Си цитира говорителя на болницата към Университета на Мисисипи, според когото има 45 ранени.

Природното бедствие е изравнило със земята домове и офиси, има преобърнати камиони, огънати трафопостове под ъгъл от 45 градуса. Хиляди са останали без електричество както в Алабама, така и в Кентъки, където силните бури са причинили широкомащабен погром. АП информира, че работата на спасителните екипи е затруднена от прекъсването на електрозахранването.

Буреносната система е била толкова голяма, че е можела да се види от Космоса. Бедствието от вчера, връхлетяло Арканзас, е достигнало диаметър около 800 метра и е оставило близо 130 километрова диря от разрушения.

Националната метеорологична служба на САЩ публикува предупреждения за торнадо в Мисисипи, Тенеси, Алабама и Джорджия, които бяха в сила през целия ден, като например в Джорджия предупрежденията са валидни до 15 часа българско време днес. Местните средства за масово осведомяване подробно информират за последната метеорологична обстановка и дават указания за действие на населението при удар на торнадо.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44