Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" може да спре транзита на газ през Украйна

"Газпром" не изключи вероятността от прекъсване на транзита на руско синьо гориво за Европа заради напрежението в Украйна. В доклад на ръководството на дружеството за 2013-а година се отбелязва, че всеки конфликт с Украйна може да доведе до нарушаване на износа на газ по тръбопроводите на украинска територия. Политическите и икономически противоречия между Русия и Украйна предизвикват безпокойство относно надеждността на доставките на газ за Европа през Украйна и способността на украинските партньори на "Газпром"  да погасят дълга си, да плащат текущите доставки, както и да поддържат своята тръбопроводна система, се казва в доклада на "Газпром".

Руската компания, която осигурява 30% от потреблението на газ в Европа, посочва във финансовия си отчет, че разногласията с Украйна за цената на синьото гориво също могат да доведат до спирането на транзитните доставки през украинска територия. Въпреки че "Газпром" засега  остава извън обсега на наложените от САЩ и ЕС санкции, в компанията смятат, че всяко разширяване на мерките спрямо Русия заради Украйна може да доведе до негативни последици за бизнеса и акциите на  газовия гигант.

В годишния отчет се посочва още, че чистата печалба на "Газпром" за миналата година е намаляла с близо 7%. За спадащото доверие към "Газпром" свидетелства и вчерашното решение на "Стандард енд Пуърс" да понижи рейтинга на компанията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44