Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има дефицит в бюджета за пенсии, категорични са от НОИ

| обновено на 29.04.14 в 13:19
Снимка: БГНЕС
Националният осигурителен институт не очаква дефицит в бюджета за пенсии, въпреки по-големия брой желаещи да се пенсионират.  От началото на годината молби за това са подали два пъти повече хора в сравнение със същия период на 2013-а.

По-големият брой от желаещите да се пенсионират тази година е очакван и това е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване, посочи управителят на НОИ Бисер Петков и добави: Предвиден е един допълнителен разход и няма никакви опасения, че това ще доведе до допълнителен дефицит, повече от планирания.

Данните за първото тримесечие показват по-малък от планирания разход във фонд "Пенсии" с 25,7 млн. лева. В бюджета за тази година са предвидени 45,5 милиона лева повече само заради замразяването на условията за пенсиониране.

Този средногодишен брой пенсионери, на база на който е разчетен бюджетът на ДОО, е 2 милиона и 195 хиляди лева. Не очаквам да са повече, очаквам да са в рамките на планирания средногодишен брой, смята Бисер Петков.

Той не коментира дали бюджетът на НОИ ще има възможността да поеме допълнителен разход за обезпечаването на майчинството в рамките на още шест месеца - мярка, която вчера поискаха синдикатите, но уточни, че предложението тепърва ще се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бисер Петков отхвърли и обвиненията на бизнеса, че правителството не внася ритмично осигуровките на държавните служители, което ощетявало бюджета.

Подробностите чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44