Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЛАФ е издала на България препоръки за съдебни действия по 27 случая на злоупотреби с евросредства

| обновено на 29.04.14 в 15:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През миналата година Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, е издала на България препоръки за съдебни действия по общо 27 случая на злоупотреби с европейски средства. Вече има повдигнати обвинения по 10 от тях.
В този доклад отново няма подреждане по брой активни разследвания в отделните страни и засега нямаме потвърждение дали България продължава да държи непрестижното първенство, което трайно си спечели още през 2008-а година.
Представената статистика за мерките, произтекли от разследванията и препоръките на ОЛАФ показва, че по 56 на сто от в тях в България има последствия – при средно 54 на сто в Евросъюза. Осем от общо 27-те български случая са били прекратени. От ОЛАФ отчитат още, че по 7 случая у нас продължават следствените действия, а по 2 не са предприети никакви мерки.
През 2013-а българските власти са докладвали на ОЛАФ 3 случая на евентуални злоупотреби и измами с еврофондове. Броят на тези подадени информации според доклада е показателен за степента на сътрудничество със службата – от Германия например те са били 38, има и страни, които не са подали нито един сигнал.
Като цяло ОЛАФ отчита 253 започнали и 293 приключили разследвания през миналата година. За над 400 милиона евро неправомерно използвани европейски средства са били издадени препоръки за възстановяване в евробюджета.
Най-много от тях засягат структурните фондове, следват външната помощ и митническите и търговски такси.

Генералният директор на службата Джовани Кеслер заяви, че е "доста доволен" от сътрудничеството с българските власти напоследък. Той открои работата на Дирекцията за борба със злоупотребите с европейски средства:

Искам да кажа, че българската служба АФКОС е една от най-добрите в Евросъюза. Доволен съм и от сътрудничеството, което имаме сега с главния прокурор
, заяви Кеслер.

Кеслер отказа да коментира дали България продължава да е първенец по разследвания за злоупотреби. Като цяло ОЛАФ отчете ,че "спасените" средства от евробюджета са над 400 милиона евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44