Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават с между 2 и 100 лева таксите в седем университета

Снимка: БГНЕС

Таксите за кандидатстване и обучение в 7 университета ще бъдат увеличени с между 2 и 100 лева. Увеличението е в зависимост от специалностите, съобщи в Бургас министърът на образованието Анелия Клисарова. Най-голямо, между 50 и 100 лева, е увеличението на таксите в Националната музикална академия, каза министър Клисарова:

Седемте университета са Техническият университет - Варна, средно с 50 лева е увеличена таксата; Тракийският университет - Стара Загора, средно с 40 лева; Икономическият университет - Варна, от два до 60 лева в зависимост от процентите; Транспортното училище, с 50 лева; а така нареченото Библиотечно училище, университет УНИБТ, то е увеличено между 14 и 20 лева. Няма университет, предложил, спрямо закона, има право на две трети от държавната субсидия, да събира такси. Такава максимално събрана такса, предложена от ректорите, няма.

С решение на МС в Бургас ще бъде открит факултет по "Обществено здраве и здравни грижи" към университета “Проф. д-р Асен Златаров“, стана ясно още след заседанието на провителството:

Всъщност това е една структура, която ние узаконяваме, а новата специалност е рехабилитация и ерготерапия. Капацитетът е 80 за медицински сестри, 130-140 за рехабилитатори. В момента ще обучават 46 преподаватели на основен трудов договор.

МС е приел всички предложения на ректорите на висши учебни заведения в страната, подчерта министър Клисарова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44