Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент: Сирийската криза поставя предизвикателства за сигурността на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската криза поставя предизвикателства за сигурността на България, констатира Държавният департамент на САЩ в доклад за терористичната заплаха през 2013-а година.

В доклада се посочва, че предизвикателство за сигурността е бил напливът от сирийски бежанци. Това е увеличило междуетническото напрежение и е поставило пред изпитание недостатъчно финансираните държавни агенции.

Опасенията са, че приливът от бежанци може да даде възможност на бойци да преминат границата или да се установят в България. Допълва се, че страната ни ще получи 7 млн. долара от ЕС за справяне с прилива от бежанци и че САЩ са в постоянен диалог с институциите за справяне с проблема.

Броят на терористичните нападения по света през 2013-а е нараснал с 43 процента спрямо предходната година. Загинали са близо 18 хиляди души.

Основната заплаха за Европа е в увеличаващия се брой европейски граждани, които заминават за Сирия, за да воюват срещу президента Башар Асад, сочи американският Държавен департамент.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44