Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 2 милиона души участват в първомайските демонстрации в Русия

| обновено на 01.05.14 в 11:34
Снимка: Васко Михайлов

За първи път от 23 години първомайската манифестация в Москва отново се проведе на Червения площад. Празничното шествие на главния руски площад събра над 100 хиляди души. Манифестацията беше издържана изцяло в стилистиката на късния СССР. Профсъюзни лидери приветстваха колоните трудещи се от трибуната, специално построената срещу мавзолея на Ленин.

Ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи в Русия Михаил Шмаков поздрави събралите се по случай празника с думи, които не се нуждае от превод: Мир, труд, май. Той съобщи, че днес руските градове, в които се провеждат подобни шествия, са над 1100 и в тържествата участват повече от 2 милиона души. Сред днешните лозунги имаше и такива, които отразяват подема на патриотичните настроения в Русия след присъединяването на Крим. На голям транспарант е написано: „Москва - Севастопол - Русия”, а на по-малки плакати четем: Изработеното в Русия инвестирай в своята Родина или Няма по-добра почивка от тази в Крим.

Въпреки поканата руският президент не участва в първомайското шествие на Червения площад, но се очаква в дух на съветските традиции Владимир Путин за втори път да връчи в Кремъл възстановените наскоро награди "Герой на труда на Руската федерация".

През целия ден центърът на Москва ще остане блокиран и разделен на части, като различните партии, движения и организации имат строго определени маршрути и места за провеждането на демонстрации.

Освен това по случай празника на пролетта и труда днес са планирани няколко десетки събития - фестивали, изложби, концерти, които ще продължат до късно вечерта.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44