Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожно е техническото състояние на язовира "Тотлебенов вал" край Плевен

Тревожно е техническото състояние на язовира "Тотлебенов вал" край Плевен. Това установи проверка, разпоредена от областния управител Илиян Йончев. Най-сериозен е проблемът с преливника на водното съоръжение.

Проблемът с преливника и отвеждащият водата канал е установен още в началото на март и тогава водолази са отпушили тампонирания от входната страна на язовирната стена основен изпускател.

Сега, по разпореждане на областния управител веднага започва почистването на храстите и дървесната растителност около язовирната стена, за да се установи дали от там има течове. Ще се търсят и средства за спешен ремонт на преливника.

Водният обем на "Тотлебенов вал" е 300 хиляди кубически метра и през него преминава част от водата от по-големия в близост язовир "Кайлъка", който е с три пъти и половина по-голям обем.

Авария на каскадното съоръжение би нанесла огромни щети на парка, града, инфраструктурата и хората. Преди повече от десет години при подобна беда водата от язовира стигна до централния градски площад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44