Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фрийдъм хаус" отбеляза негативна тенденция за свободата на медиите

Freedom House публикува годишния си доклад за състоянието на свободата на медиите по света. В класацията за 2013-а в глобален аспект се отбелязва негативна тенденция, характерна за последните десет години. На върха на класацията са Холандия, Норвегия и Швеция.

С най-ниско ниво на свобода на словото са страни от Централна Азия, Кавказкия регион, Русия, Украйна и Беларус. 75% от населението там живее в среда, лишена от упражняване на една от основните свободи. Налице е цялостен контрол на правителството спрямо медиите в по-голямата част от тези държави. Освен това се среща и насилие над журналисти.

Това съобщи за Българското национално радио доктор Карин Карлекър, която е директор на проекта "Свобода на  медиите" към "Фрийдъм хаус". Тя допълни, че България също е част от негативната тенденция. 

В България се забеляза малък спад с два пункта. Това е най-лошият резултат за изминалите пет години в България. Страната обаче продължава да е в категорията на "частично свободните медии". Това, което виждаме, са дела за клевета срещу журналисти. Въпреки че не са успешни, те се срещат често и това по един или друг начин рестриктира медийната среда. От друга страна правителството продължава да оказва натиск върху регулаторния орган за електронни медии. Забелязваме и проблеми, свързани със собствеността на медиите и контролиране на съдържанието от частни собственици. Продължават и случаите на натиск и заплахи срещу репортери в България. Имало е нападения и тормоз, които сме посочили в доклада, каза д-р Карлекър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44