Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков и депутати участват в честванията за годишнината от Априлското въстание в местността "Оборище"

| обновено на 02.05.14 в 12:25
Снимка: БГНЕС

С всенародно поклонение в историческата местност "Оборище" над Панагюрище отбелязваме 138-ата годишнина от Априлското въстание. Това е вторият, заключителен ден на тържествата, посветени на априлската епопея.

По традиция, за 113-и път, откакто отбелязваме славната априлска епопея, стотици българи от страната ще потеглят по стръмните пътеки на Средногорието, за да се поклонят пред българската светиня - "Оборище". На това място преди 138 години първите народни представители вземат съдбоносното решение на въстание и начертават устоите на българската държавност и избираемо управление. 

От мястото на българския парламентаризъм председателят на Народното събрание Михаил Миков каза: 

Най-важният смисъл на "Оборище" е това, че става събирателен център на представителите на народа, които заедно вземат съдбоносните решения. Единение в каузата, това е символът на "Оборище".

И тази година, по традиция, пред паметника на Априлци беше връчена националната награда "Оборище", учредена от сдружението на възрожденските градове за принос в утвърждаването на българската държавност и индентичност. Тазгодишният носител на приза е изявеният историк академик Константин Косев.

Пред хижа "Оборище" има увеселителен събор с богата концертна програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44