Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В световен мащаб медийната свобода е достигнала най-ниското си равнище за последните 10 години

В световен мащаб медийната свобода през миналата година е достигнала най-ниското за последните десет години равнище, отчита доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус".

Според авторите на изследването ниското равнище на медийната свобода по света се дължи на влошаване на обществено-политическата ситуация в редица държави като Турция, Украина, Египет, Либия, включително и в Съединените щати, където правителството се опитва да контролира разпространението на информация по въпроси, свързана с националната сигурност.

България е сред 66-те държави, определени като "несвободни". Тя е на 78-о място, заедно с Черна гора, Индия и Салвадор, от представените 197 държави и територии.

България отстъпва с едно място надолу в сравнение с доклада за 2012-а.

66 са държавите, в които има истинска свобода на печата, водеща е Швеция, следвана от Норвегия и Холандия. Русия е176-а, заедно с Етиопия и Судан. Украйна е на 139-о място.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44