Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха изцяло запазена римска гробница в курорта Сапарева баня

| обновено на 03.05.14 в 11:54
кръстата казарма видин разкопки находки
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

На изцяло запазена римска гробница попаднали строителите на частна къща за гости в курорта Сапарева баня, съобщиха от кюстендилския иторически музей.

При започналите веднага археологически проучвания са установени 24 гроба, първите от които  датират от 4 век от новата ера, а останалите са от по-късни епохи. Открита е непокътната зазидана в една от стените плоча с надписи. Най-вероятно гробницата е била семейна, тъй като запазени са останките на мъж, жена и дете, както и останки от кремация. Предполага се, че мъжът е бил военен, това доказват намерените  войнишки сандали. Архитектурата е непокътната. За нейното изграждане е използван розов хоросан, което доказва, че собственикът на гробницата е бил заможен и значим във военната йерархия, коментираха от екипа археолози на терена. Поради това, че всички екипи от кюстендилския исторически музей работят по обекти на ЛОТ 2 от автомагистрала "Струма", на разкопките в Сапарева баня са изпратени техни колеги от Самоков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44