Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 111 години от гибелта на Гоце Делчев

goce_delchev

Навършват се 111 години от гибелта на Гоце Делчев - най- ярката личност от историята  на национално-освободителното движение в Македония и Одринско

Във всички по-големи селища м Благоевградско годишнината беше отбелязана с почит и преклонение пред делото на героя. Пред паметника му на площад "Македония" в Благоевград официални лица и обществеността поднесоха венци и цветя. Стотици хора изпълниха площада и в града, носещ неговото име.

Традиция е в Гоце Делчев, такива поводи да ни събират, да провокират историческата ни памет и синовна благодарност пред делото на героите ни, каза кметът Владимир Москов. Младите хора в града обаче са тези, които имат привилегията и отговорността да носят духа на историята и да пишат словото за героите. Тази година това е студентката от Софийския университет Ани Мандалова:

Фигурата на Гоце Делчев за мен се нарежда редом с Левски, с Ботев. Той е човекът, който остава в моята памет като нашият баща.

Пред събралото се множество Ани припомни онази паметна история, случила се преди 111 години в село Баница, Серско:

През нощта на 3 срещу 4 май потерята блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря пада убит. Гоце е само на 31години. Осиротява цял народ, но името му и делото му остава завет за поколенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44