Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Съвет за правата на човека е готов да посредничи на ОССЕ при преговори в Украйна

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за правата на човека към руския президент е готов да посредничи като партньор на ОССЕ за организирането на преговори между враждуващите страни в Украйна.    

В декларация Съветът за развитието на гражданското общество и правата на човека към руския президент настоява ООН и ОССЕ да дадат правна оценка на последните драматични събития в Украйна, а също така да подпомогнат организирането на преговори между страните в конфликта. Същевременно Съветът излиза с редица конкретни предложения. Авторите на декларацията призовават компетентните украински власти да допуснат в засегнатите от насилието региони на страната чуждестранни, включително руски хуманитарни мисии, за да бъде оказана медицинска и психологическа помощ на пострадалите.

Съветът по човешките права смята също така за необходимо Върховната Рада на Украйна да започне открито разследване на трагедията в Одеса, както и да бъдат публикувани списъци на всички задържани и от двете страни и призовава те незабавно да бъдат освободени под контрола на международните наблюдатели. Според авторите на обръщението тези мерки ще спомогнат да бъде предотвратена пълномащабна гражданска война в Украйна, да се премине към постепенно нормализиране на обстановката и към началото на политически процес с участието на всички региони.

В сряда председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер ще бъде в Москва, за да обсъди с президента Владимир Путин кризата в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44