Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев одобри промените във висшето военно ръководство

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев одобри промените във висшето военно ръководство и удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Държавният глава заяви, че през последните няколко години значително са нараснали изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана, като процент от брутния вътрешен продукт, намалява.

Контраадмирал Румен Николов ще заеме длъжността началник на отбраната от 30 юни и бе удостоен с висше офицерско звание вицеадмирал. Бригаден генерал Андрей Боцев ще е на длъжност командир на сухопътните войски и получи звание генерал-майор. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че модернизацията и подготовката на кадри са двата ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и призова да се отделят повече средства за отбрана:

За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на Министерството на отбраната такъв, какъвто е, не е достатъчен. Държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс. Същевременно обаче, грижата за високоподготвените кадри е важна.

След връчването на званията контраадмирал Румен Николов, който ще заеме длъжността началник на отбраната в края на юни, също настоя за повече средства:

Ние се нуждаем от подкрепа от институциите на България, изразяваща са в достатъчно гарантираща за нашия личен състав нормативна база. Ние имаме нуждата от подкрепа във финансово изражение. Тези средства ще ни бъдат необходими за поддържане боеготовността на армията. 

Командир на Военновъздушните сили ще бъде генерал Румен Радев, който досега беше заместник-командир. Димитър Денев ще поеме поста командир на Военноморските сили от края на юни, в момента е заместник-командир. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44