Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания се събраха на протестна акция на летището в София

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания се събраха на протестна акция на летището в София, за да поискат отново държавните институции да решат най-важните проблеми. 5-ти май беше Европейски ден за протест на хората с увреждания. От тази година става Европейски ден за независим живот.

Недостъпната среда и трудностите при намиране на работа продължават да са сред основните проблеми на хората с увреждания. Ваня Пандиева е в инвалидна количка. Тя е психолог и подкрепя с консултации възрастните хора от социалните домове.

Една парична помощ не прави средата по-гостоприемна. В цял свят се гледа хората да се стимулират, да подкрепят техните нужди, така че те да бъдат полезни за себе си и за хората с които живеят.

Хората в неравностойно положение настояха да се осигурят условия за образованието на децата с увреждания. Митко Николов от Центъра за независим живот каза:

Да се осигури закон за лична помощ или механизъм за лична помощ, за да може хората с тежки увреждания да могат да излязат от собствените си жилища.

Александра Иванова е на 18 години, скоро ще завърши средното си образование и ще продължи във висше училище. За нея основният проблем е, че й е отказано да ползва помощта на личен асистент.

Аз не искам да ми бъде личен асистент роднина или родител, защото това са хора, които толкова години се грижат за мен, а вече искам да имам свой собствен живот, който да не е обвързан с тях.

Нина Жишева се придвижва с инвалидна количка - настоя да се подготви нов закон за хората с увреждания:

В България за хора с увреждания се харчат страшно много пари и това е така, защото се харчат по неправилния начин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44