Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С гергьовски люлки, конкурси за хляб, поп и рок в Добричко ще отбележат 6 май

Снимка: БГНЕС

С гергьовски люлки, конкурси за хляб, стригане на овце, доене на кози, поп и рок в Добричко ще отбележат 6 май. Днес е празникът и на градовете Тервел и Каварна.

В Тервел празникът ще започне с литургия на Доростолския митрополит Амвросий, на обяд ще бъде раздаден курбан за здраве.В Каварна  ще се редуват, поп, рок и фолк ритми. На площада вече са подредени рокерски мотори по 350 кг с ръчно изработени  по тях украси.По обяд кметът показно ще приготви агнешко за Гергьовден

В Шабла 6 май е ден на конкурсите.16 граждани ще се състезават в месене на обреден хляб, 10 местни животновъди ще се включат в надпреварата за най-бързо стригане на овце и доенене на кози.В Ген.Тошево диалогът между културите ще продължи с българо-румънски детски фолклорен фестивал . В Добрич в двора на етнографската къща малки и големи ще могат да премерят теглото си на 100 годишен кантар и да се полюлеят за здраве на гергьовски люлки.

Днес е празникът и на град Луковит. Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Светата литургия в църквата "Свети Георги" . В центъра на града ще бъде изнесен празничен концерт и ще бъде раздадена за здраве курбан чорба.

Гергьовден е празник и на град Поморие. Денят ще бъде отбелязан с тържествена света литургия и концерт на фолклорния ансамбъл "Странджа“. Храмов празник чества и единственият манастир в Югоизточна България „Свети Георги“, който се намира край Поморие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44