Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Родопите вярват, че на Гергьовден водата във всички извори има лечебна сила

Снимка: www.banite.egov.bg

В Родопите вярват, че на Гергьовден водата във всички извори има лечебна сила.

В Родопите силно се вярва, че на Гергьовден росата брана от поляните с бяло памучно платно може да закваси мляко. Днес животните задължително се захранват с росна зеленина, за да бъдат здрави, плодовити и млечни през лятото. Ако на Гергьовден завали дъжд старите родопчани казват: "Това е жълтица, защото ще има добра реколта". На особена почит тук са така наречените леви води, водата в  тези извори се завърта наляво или обратно на часовниковата стрелка. Запазени са до днес в Гела, Петково, Девин и Змейца. Хиляди хора още посреднощ отиват на Балиевата вода край Смолян, барутината вода край Девин, в Смилян, аязмото в Момчиловци и на още много други места в планината, за да се измият за здраве. Днешният  ден е един от най-обичаните празници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44