Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Якоруда почитат деня на Свети Георги като празник на града

Снимка: архив

Жителите на Якоруда  почитат деня на Свети Георги Победоносец  от незапомнени времена като  празник на града.  Курбанът  за здраве се приготвя и раздава  на място с  останки от  древна базилика, в която е било покръстено тракийското племе Беси.

Макар, че официалният празник на Якоруда е в началото на септември, когато селището е обявено за град, за местните хора най големият ден е Гергьовден. Празничното черкуване и службата се извършват в действащият храм "Св. св. Кирил и Методий", но след това всички отиват на Гергевденската църква. Това всъщност са останки на базилика от четвърти век, в която от 370 до 380 година след Христа е покръстено в християнската вяра най-мистичното и непокорно тракийско племе - беси. Историята продължава уважаваният местен краевед Илиян Бучков.

За да бъдат приобщени към общото  християнско семейство е изпратен като мисионер епискапо на тогавашната Ремесиана или сегашната Бела паланка Никита Ремесиански. Понеже знаел езика на бесите и тогава той измолва от тогавашния император на езика на бесите да бъде преведена Библията, така наречената Библия бесика. Цялото население на бесите от Западните Родопи и от Югоизточния дял на Рила е свалено от планината да да бъде покръстено в тази базилика.

Най-изкусните майстори, които приготвят гергьовският курбан за здраве са мюсюлмани, споделя Илиян Бучков. Десетки агнета се даряват от хора и от двете религии.

Докато християните повечето  явно си отнасят даровете, агнетата, мюсюлманите, много почтено от тяхна страна, тайно през нощта отнасят своите агнета и ги пускат в двора на църквата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44