Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 61 000 четвъртокласници се явяват на националното външно оценяване по български език

Снимка: БГНЕС
Над 61 хиляди четвъртокласници ще се явят на националното външно оценяване по български език и литература. Изпитът ще започне в 10 часа и ще се проведе в рамките на един учебен час, а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.

Националното външно оценяване за 4-ти клас се провежда за 8-ма поредна година, по единен формат, който включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература и със свободен. Тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Максималният брой точки е 20. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор, а с 2 точки задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на знания.

Диктовката по български език и литература се оценява с максимален брой от 6 точки. Приравняването на точките в цифрова оценка няма задължителен характер, но по преценка на учителя тя може да бъде вписана, като текуща в дневника на класа и в бележника на ученика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44