Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната вина за финансовия и икономически колапс на Кипър носи ръководството на вече закритата Лаики Банк

Над 1200 страници е докладът от парламентарното разследване на причините и отговорните за финансовия и икономически срив на Кипър. Извънредното заседание на парламента, на което той бе обсъден, продължи повече от 7 часа.

Основната вина за финансовия и икономически колапс, в който преди една година изпадна Кипър, носи ръководството на вече закритата Лаики Банк, която беше втора по големина в страната, но в най-тежко финансовото положение. Сериозна е отговорността и на двамата бивши управители на Централната банка на Кипър Атанасиос Орфанидис и Паникос Димитриадис. Проявената “престъпна безстопанственост” от финансовите органи трябва да бъде разследвана от главния прокурор на страната, бе заявено при дебатите в пленарната зала на кипърския парламент. Сривът на банковата система и икономиката на страната през март 2013 г. изправи Кипър пред фалит и доведе до сключване на споразумението с Тройката и безпрецедентното в Европейския съюз “подстригване” на негарантираните депозити. 

Разследването обхваща период от 18 месеца в търсене на причините и отговорните за кризата. Докладът заедно с приложенията към него е над 1200 страници. 

Според констатациите в него отговорност за срива на банковата система носят двамата бивши управители на Централната банка на Кипър за неадекватното управление и предоставяне на държавна помощ на най-закъсалата Лаики Банк без необходимите процедури. Като грешно решение бе посочено и продаването на кипърските банки в Гърция, което е ощетило банковата система на острова с 3,5 млрд. евро. 

В изказванията на лидерите на партии и депутати се разменяха политически оценки за отговорностите и ролята на двете правителства - предишното на Димитрис Христофиас и сегашното на Никос Анастасиадис, за настъпилата икономическа катастрофа. Обсъждането в пленарна зала бе в рамките на парламентарния контрол върху институциите в страната. Докладът и всички събрани доказателства в хода на парламентарното разследване ще бъдат предадени на главния прокурор на Кипър, който ще има последната дума за продължаване на наказателното разследване и изправяне на отговорните за кипърския колапс пред съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44