Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртокласниците се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература

| обновено на 07.05.14 в 18:00
Снимка: БГНЕС

Приключи първият голям изпит за четвъртокласниците в страната - националното външно оценяване по български език и литература. В рамките на един учебен час учениците решаваха тест, който включва диктовка, текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста. Тестът съдържа 11 въпроса, като 5 от тях са с избираем отговор и 6 - с кратък свободен отговор. Този изпитен формат се използва за втора поредна година. От Министерството на образованието посочват, че задачите от отворен тип дават информация за уменията на учениците да разбират прочетен текст, да анализират постъпките на литературни герои, да изразяват и аргументират своето мнение в достъпна за възрастта форма.

Зафирка Владимирова, начален учител, обясни защо е важно националното външно оценяване:

Защото трябва да се види какво е нивото на децата, които завършват в начален стадий образованието си, да стигнат до всички училища, кои са типичните грешки и да се работи върху това, най-вече по правописа, там се допускат най-много грешки.

Четвъртокласниците от Шесто основно училище в столицата оцениха изпита като лесен. Резултатите ще са ясни до дни.

Анкетата на Александра Михайлова, излъчена в предаването "12+3", можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44