Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ смятат, че Украйна трябва да проведе насрочените за 25-и май президентски избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според Съединените щати Украйна трябва проведе насрочените за 25-и май президентски избори въпреки призивите на Русия за отлагане на вота. По време на пресконференция във Вашингтон заедно с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън държавният секретар Джон Кери коментира, че едни избори ще дадат легитимност на новото правителство в Киев.

След срещата Кери и Аштън представиха своята обединена позиция в подкрепа на мирното и дипломатично решение на кризата.

Американският държавен секретар изрази и огорчение от липсата според него на предприети от Кремъл стъпки:

Ние сме, може да се каже, чисто и просто разочаровани като свидетели на това как Русия не изпълни едни много ясни и лесни за интерпретиране ангажименти, направени в Женева.

От своя страна Катрин Аштън увери, че Европейският съюз ще следи за спазването на постигнатото миналия месец споразумение между САЩ, Русия, Украйна и Европа:

Нямаше никаква двусмисленост, имаше абсолютна яснота за това, което искахме да постигнем – да се опитаме да намерим начини да започнем деескалацията. И от ЕС ще продължим да се ангажираме напълно в търсене на политическо решение и ще стоим плътно зад това, което декларирахме в Женева, както и ще намерим начини да видим прилагане на договореностите от всеки.


Аштън допълни, че президентските избори в Украйна са значителна стъпка към стабилизация в страната.

Междувременно топкомандира на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви, че може да се наложи Алиансът да разположи войски в Източна Европа като постоянна мярка заради събитията в Крим и Източна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44