Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Козлодуй" няма да плаща дивидент на БЕХ, за да удължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок

Снимка: БГНЕС
Според енергийния министър Драгомир Стойнев АЕЦ "Козлодуй" ще бъде освободена от задължението да плаща дивидент на Българския енергиен холдинг, за да може със собствени средства да удължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок.

Според въведената преди две години схема от печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се отчислява дивидент към Българския енергиен холдинг. За миналата година той е 280 000 000 лева. Нееднократно от АЕЦ "Козлодуй" са настоявали дружеството да бъде освободено от това задължение, за да изпълни без заеми, а само със собствени средства проекта за удължаване с 10 години на работата на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и блок.

По този повод енергийният министър Драгомир Стойнев заяви: Нека да видим финалните разчети, които ще са им необходими именно за удължаването на 5-и и 6-и блок. На база тези разчети вече ще предприемем и ние нужната политика, така че да има осигурени средства за модернизацията на 5-и и 6-и блок - така че, не се притеснявайте. Уверявам ви, средства ще има и 5-и и 6-и блок ще продължат да работят. За момента е приоритет №1 именно модернизацията на 5-и и 6-и блок; номер 2 освен "Южен поток" е и бъдещото изграждане на 7-и блок.

Енергийният министър каза още, че се водят интензивни преговори с "Уестингхаус", но 7-и блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел. По повод обявеното намерение от държавата отново да стане собственик на обявения във фалит торов завод "Химко" и да възстанови част от производството му, Драгомир Стойнев заяви: Парите са заделени - не само за придобиването на "Химко", а и за модернизацията на "Химко". За съжаление, отново имаме поредните рекетьори, които са завели дело в Апелативния съд. Именно поради тази причина синдикът не може да обяви и втория търг, на който ние ще се явим и ще закупим "Химко".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44