Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

| обновено на 09.05.14 в 11:45
Снимка: БГНЕС
На 9-и май отбелязваме Деня на Европа. Това е датата, на която през 1950-а година тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии в Париж.

Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един-единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност, се казва в декларацията, прочетена от него и с която той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като първа стъпка към Европейска федерация.

След Втората световна война европейските политици осъзнават, че за да бъде възстановена Европа, е необходимо да преодолеят съперничеството помежду си. По това време производството на въглища и стомана е източник на военна мощ, а споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до общи усилия за възстановяване и развитие на икономиките им.

Идеята за обединяване в Европа на двата ключови сектора, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне – икономически съветник на френския външен министър.

Робер Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Така се поставя началото на обединение на държавите в Европа. През април 1951-ва година Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург подписват договора, който учредява Европейската общност за въглища и стомана.

На срещата на европейските лидери в Милано през 1985-а година 9-и май е обявен за Ден на Европа.

Годишнината а от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9-и май с инициативи в цялата страна. В София с военен ритуал пред паметника на Незнайния войн беше издигнато знамето на Европейския съюз и бяха поднесени венци и цветя. В церемонията участваха почетен караул от гвардейци, Гвардейският представителен духов оркестър, както и представители на военно-патриотични съюзи и организации.

В Русия 9-и май се чества като Ден на победата над хитлеристка Германия. Капитулацията е подписана Берлин на 8-и май вечерта, когато в Москва вече е 9-и май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44