Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перущица и в Априлци ще бъде отбелязана 138-ата годишнина от Априлското въстание

Снимка: bg.wikipedia.org
С тържествена заря-проверка в Перущица ще бъде отбелязана 138-ата годишнина от Априлската епопея. Преди това в църквата "Свети Архангел Михаил" ще бъде отслужена заупокойна панихида. Ще бъдат положени венци на паметната плоча на братя Хаджи Тилеви и на паметника на Петър Бонев. Събитията от 1876-а година ще бъдат пресъздадени с театралната възстановка, озаглавена "Опиянението, мечтата и страданието на Перущица".

С тридневен фестивал в Априлци ще бъдат отбелязани празникът на града и годишнината от канонизирането за светци на убитите в Новоселския манастир българи. По случай годишнината от канонизирането на новоселските мъченици за светии ще бъде отслужена Света литургия в манастира "Света Троица" и литийно шествие. Ловчанският митрополит Гавриил ще извърши водосвет. За празника на града са организирани концерти на открита сцена с участието на местни и гостуващи изпълнители и състави.
 
Голямата инициатива е на Владо Аврамов - художника на първата канонизирана икона, която се намира в Новоселския манастир. Трите посоки са изобразително изкуство, скулптура и музика. През тези три дни ще се твори под мотото "Априлци вдъхновява", обясни кметът на града Бенко Вълев.
В специално организирана изложба ще бъдат показани  автентични оръжия. Клуб "Традиция 34-и Троянски полк Априлци - Троян" ще направи възстановката  "От словата на Апостола до барутния огън", която ще пресъздаде избухването на Априлското въстание в региона.
Фестивалът и празничната програма продължават до неделя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44