Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Не разбирам мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не разбира мотивите на ГЕРБ за  вот на недоверие към правителството, защото проектът "Южен поток" не е български. Той коментира критиките на опозицията на излизане от представителството на Европейската комисия в София, където имаше тържество с посланици по случай Деня на Европа. С уговорката, че не е прочел мотивите за четвъртия вот на недоверие, премиерът коментира обвиненията, че е провалил проекта:

"Южен поток" не го строя аз. Ако го строях аз, приемам всички упреци. Опозицията достатъчно го забави. Достатъчно неизгодни условия, вярно, не бяха договорени, но оставиха такива условия като например 8 на сто лихва, така че по-добре, да бъдат малко по-скромни. Пак ви казвам - този проект не е български
Участието на министър-председателя в празничния коктейл с посланици в представителството на Еврокомисията в София наложи затварянето на уличката пред сградата от полицията и НСО. Това предизвика недоволството на живущите в района. Според Ясен Петров, никой не е предупредил хората за събитието. От представителството на Еврокомисията заявиха, че оплакванията трябва да се отправят към Министерския съвет заради охраната на премиера. 
На събитието присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Визитата й в София не беше предварително оповестена. Нейният автомобил обаче влезе директно през гаража на сградата и така избегна събралите се пред входа журналисти. 
По-късно на среща с граждански организации премиерът прие предложението да бъде организирана хуманитарна помощ за бедстващи жители на Украйна:
Веднага ще консултирам с министър Вигенин. Мисля, че досега няма официална молба от Украйна, но не е и нужно да има. По-скоро, ако има такава инициатива, ние ще съдействаме за среща в украинското посолство, за да можем да организираме подпомагане с това, което е нужно на Украйна, не с това, което ние мислим, че е нужно. По-важно е да уточним, какво трябва на хората там. Така че това също е ангажимент, който можем, буквално до няколко дни, да го организираме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

ГЕРБ внася четвърти вот на недоверие заради провала на "Южен поток"

Партия ГЕРБ поиска за четвърти път вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски . Мотивът е политиката на кабинета в областта на енергетиката и по-конкретно - за провала на проекта "Южен поток", съобщи лидерът на партията Бойко Борисов: От..

обновено на 09.05.14 в 19:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44