Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е с огромен потенциал за производство на биохрани

Снимка: Дневник

Подготвяната от икономическото министерство стратегия за туризма до 2030-а г. отделя специално място на алтернативния туризъм заради природния потенциал на България.

В над 70 на сто от територията на страната може да се произвеждат биохрани. Български биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа, а по отношение на минералните води страната ни е с най-високата концентрация на термални води спрямо територията си, посочи заместник-министър Бранимир Ботев:
Идеята, която лансирахме, когато български хотел и български ресторант предлага природно чиста храна от свежи биологични продукти, да получава зелена звезда, вече набира много голяма скорост. Имаме пълното съгласие и разбиране на Агенцията по храните и Министерството на земеделието и се надявам когато бъде приета наредбата за категоризация, този факт да стане вече и нормативен акт. 
Сертифицираните биопроизводители в България в момента са приблизително 4 000. Те обработват над 42 000 хектара земя, посочи д-р Стоилко Апостолов от фондация "Биовселена": 
За съжаление обаче, много са малко животновъдните ферми. Биопроизводителите, които отглеждат животни, са само 16. И добрата новина е, че в следващия програмен период ще има субсидии за отглеждане на животни по биологичен начин
По-малко от 2% от българските земеделци са включени в биопроизводството. Предвид това, че земите в България не са замърсени с пестициди, потенциалът е огромен, подчерта Стефан Робер - експерт в Министерството на земеделието и храните на Франция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44